Indhold

Dagen i dag

 • Julio Iglesias i Århus, 2004.

  1943: Julio Iglesias

  Den spanske sanger og komponist Julio Iglesias blev født. Han opnåede i 1970'erne status som superstjerne, og med sit romantiske repertoire tiltrak han skarer af kvindelige beundrere. Han er blandt de kunstnere i musikhistorien, som har solgt flest plader.

  Læs mere om Julio Iglesias

 • 1939 23.

  1939: Sigmund Freud

  Den østrigske læge og psykolog Sigmund Freud døde, 83 år gammel. Han grundlagde psykoanalysen og opstillede bl.a. en ny personlighedsmodel bestående af instanserne det'et, jeget og over-jeget. Hans teorier har påvirket hele det vestlige menneskebillede.

  Læs mere om Sigmund Freud

 • 
Ray Charles på Plænen i Tivoli, 2003.

  1930: Ray Charles

  Den amerikanske sanger, pianist og sangskriver Ray Charles blev født. Han blev en af efterkrigstidens vigtigste stilskabere inden for populærmusikken, og i 1950'erne var han sammen med James Brown en af pionererne bag soulmusikken. Ray Charles døde i 2004.

  Læs mere om Ray Charles

 • John Coltrane; fotografi fra 1961.

  1926: John Coltrane

  Den amerikanske jazzsaxofonist John Coltrane blev født. Han regnes som en af de mest betydende solister i den moderne jazz, og hans egen kvartet, som han ledede 1960-65, blev tidens mest toneangivende. Coltrane døde i 1967.

  Læs mere om John Coltrane

 • Carl-Henning Pedersen. Foto fra 1999.

  1913: Carl-Henning Pedersen

  Læs mere om Carl-Henning Pedersen

 • Neptun; fotografi taget af rumsonden Voyager 2.

  1846: Neptun

  Neptun blev opdaget af den tyske astronom Johann Gottfried Galle. Han havde fået en anmodning fra en fransk matematiker om at kigge efter en ny planet, hvis position denne netop havde beregnet. Neptun er ikke synlig fra Jorden med det blotte øje.

  Læs mere om Neptun

 • Gadeplakat fra Lille Grønnegadeteatret i København, 1722.

  1722: Lille Grønnegadeteatret

  Lille Grønnegadeteatret åbnede med Molières Den Gerrige på dansk; fransk og tysk havde hidtil været de dominerende scenesprog. Ludvig Holberg var med til at grundlægge teatret bl.a. med ønsket om at udvikle sproget og den nationale selvbevidsthed.

  Læs mere om Lille Grønnegadeteatret