Indhold

Dagen i dag

 • Årligt 23.

  Årligt: Verdens Bogdag

  UNESCOs Verdens Bogdag markeres med udstillinger, oplæsninger og andre aktiviteter i lande overalt i verden. Ikke blot bogen er i centrum, men også ophavsretten.

  Læs mere om Verdens Bogdag

 • Mikhail Gorbatjovs reformtanker kunne erhverves i bogform i 1987; forside af en dansk udgave fra 1989.

  1985: perestrojka

  Perestrojka, der betyder 'omstrukturering', blev lanceret som nøgleordet i et nyt program for Sovjetunionens Kommunistiske Parti af Mikhail Gorbatjov. Reformprogrammet skulle ændre sovjetsystemet i demokratisk retning.

  Læs mere om perestrojka

 • Holger K. Nielsen; foto fra 2000.

  1950: Holger K. Nielsen

  Den danske politiker Holger Kirkholm Nielsen blev født. Han var formand for Socialistisk Folkeparti 1991-2005 og kom til at spille en fremtrædende rolle i udformningen af de fire danske forbehold efter folkeafstemningen om Maastrichttraktaten i 1992.

  Læs mere om Holger K. Nielsen

 • 1940 23.

  1940: Regiment Nordland

  Enheden Regiment Nordland i det tyske Waffen-SS blev oprettet. Formålet var at tiltrække frivillige fra Danmark, Norge og Sverige. Regimentet deltog i kampene på Østfronten under 2. Verdenskrig.

  Læs mere om Regiment Nordland

 • 1902 23.

  1902: Halldór Laxness

  Den islandske forfatter Halldór Laxness blev født. Han blev en af 1900-tallets betydeligste romanforfattere. Han skrev bl.a. romanerne Salka Valka og Det genfundne paradis. Laxness døde i 1998.

  Læs mere om Halldór Laxness

 • Max Planck (th.) sammen med Niels Bohr; fotografi fra 1930.

  1858: Max Planck

  Den tyske fysiker Max Planck blev født. Han lagde grunden til kvantemekanikken, da han antog, at elektromagnetisk energi kun kan udsendes og absorberes i bestemte mængder, kvanter. Han fik nobelprisen i 1918 og døde i 1947.

  Læs mere om Max Planck

 • Cervantes' litterære børn Don Quixote og Sancho Panza, tegnet af Honoré Daumiers ca. 1860.

  1616: Miguel de Cervantes Saavedra

  Den spanske forfatter Miguel de Cervantes døde, 68 år gammel. Han fik med romanen Don Quixote afgørende betydning for eftertidens romankunst. Fantasten Don Quixote og hans snu væbner Sancho Panza udgør en af verdenslitteraturens berømteste modsætninger.

  Læs mere om Miguel de Cervantes Saavedra