Indhold

Dagen i dag

 • 1973 2.

  1973: J.R.R. Tolkien

  Den britiske forfatter John Ronald Reuel Tolkien døde, 81 år gammel. Han er kendt for romanen Hobitten samt trilogien Ringenes Herre. Sidstnævnte opnåede kultstatus i 1970'ernes Danmark, og i begyndelsen af 2000-tallet fik værket fornyet popularitet i forbindelse med instruktøren Peter Jacksons storslåede filmatisering.

  Læs mere om J.R.R. Tolkien

 • 1969 2.

  1969: Ho Chi Minh

  Den vietnamesiske revolutionære leder og præsident Ho Chi Minh døde, 79 år gammel. Han var en af 1900-tallets mest betydningsfulde revolutionære ledere i Asien, og under Vietnamkrigen blev Ho Chi Minh i Vesten et symbol på frihed og selvstændighed for den tredje verden.

  Læs mere om Ho Chi Minh

 • Monument over Ho Chi Minh i Ho Chi Minh City, Vietnam.

  1945: Vietnam

  Ho Chi Minh, leder af den kommunistiske befrielsesbevægelse Viet Minh, udråbte Den Demokratiske Republik Vietnam og dermed landets selvstændighed. Kolonimagten Frankrig nægtede imidlertid at anerkende Vietnams uafhængighed, hvilket førte til krig mellem Frankrig og Viet Minh 1946-54.

  Læs mere om Vietnam

 • 1917 2.

  1917: Bodil Kjer

  Den danske skuespiller Bodil Kjer blev født. Hun er kendt for sin sikre sceneoptræden på teatret, fx i Eurydike og Som man behager. Hun har også gjort sig særlig bemærket i film, bl.a. Soldaten og Jenny. Bodil Kjer døde i 2003.

  Læs mere om Bodil Kjer

 • K.E. Løgstrup fotograferet i 1965.

  1905: K.E. Løgstrup

  Den danske teolog og religionsfilosof Knud Ejler Løgstrup blev født. Han regnes for en af 1900-tallets betydeligste danske teologer med sin kritik af eksistentialismen og introduktion af begrebet "suveræne livsytringer", der omhandler tillid og talens åbenhed. Løgstrup døde i 1981.

  Læs mere om K.E. Løgstrup

 • N.F.S. Grundtvig; portræt fra 1872.

  1872: N.F.S. Grundtvig

  Nikolai Frederik Severin Grundtvig døde, 88 år gammel. Han var præst, forfatter, historiker, politiker og pædagog, og hans tanker og holdninger har lige siden hans levetid haft stor indflydelse. Begreber som folkelighed og danskhed er i væsentlig grad formet under grundtvigsk indflydelse.

  Læs mere om N.F.S. Grundtvig

 • Politikeren Léon Gambetta flygtede fra det belejrede Paris i ballon i oktober og fortsatte kampen mod Preussen.

  1870: Den Fransk-tyske Krig

  Napoleon 3. overgav sig med sin hær i Sedan under Den Fransk-tyske Krig. Frankrig havde erklæret krig i juli, men de franske tropper var hurtigt løbet over ende af de preussiske styrker. Kejserens tilfangetagelse betød, at kejserdømmet brød sammen, og republikken blev udråbt.

  Læs mere om Den Fransk-tyske Krig