Indhold

Dagen i dag

 • Allehelgensdags-fest i Guatemala, 2006.

  Årligt: allehelgensdag

  Den almene festdag for helgener, der ikke har en speciel dag, fejres i det vesterlandske kirkeår. I Danmark og Norge blev allehelgensdag i 1770 flyttet til den første søndag i november.

  Læs mere om allehelgensdag

 • 1993 1.

  1993: Maastrichttraktaten

  Den Europæiske Union blev etableret. Maastrichttraktaten var en ændring af Den Europæiske Fælles Akt og en etablering af en økonomisk og monetær union og en politisk union. Danmark havde i maj tilsluttet sig med fire hovedundtagelser i den såkaldte Edinburghafgørelse.

  Læs mere om Maastrichttraktaten

 • 1983 1.

  1983: Antigua og Barbuda

  Antigua og Barbuda i Caribien blev proklameret som selvstændig stat inden for Commonwealth og medlem af FN. Flertallet af indbyggerne i den tidligere britiske koloni er af afrikansk oprindelse. Statens vigtigste indtægtskilde er turisme.

  Læs mere om Antigua og Barbuda

 • 1972 1.

  1972: Ezra Pound

  Den amerikanske lyriker Ezra Pound døde, 87 år gammel. Han var en af hovedskikkelserne i den engelsk-amerikanske modernisme. Han blev 1945 fængslet for samarbejde med fascisterne i Italien under 2. Verdenskrig, men erklæret strafuegnet og anbragt på sindssygehospital i USA.

  Læs mere om Ezra Pound

 • 1968 1.

  1968: Georgios Papandreou

  Grækenlands detroniserede premierminister, Georgios Papandreou, døde i husarrest, 80 år gammel. Hans begravelse gav anledning til den første store protest mod militærjuntaen, hvor en femtedel af Athens befolkning mødte op.

  Læs mere om Georgios Papandreou

 • 1941 1.

  1941: Uffe Ellemann-Jensen

  Den danske politiker Uffe Ellemann-Jensen blev født. Han var medlem af Folketinget for Venstre 1977-2001, udenrigsminister 1982-93. Han er kendt for sin skarpe og til tider kompromisløse debatform.

  Læs mere om Uffe Ellemann-Jensen

 • 1914 1.

  1914: Coronel

  Ud for den chilenske by Coronels kyst udkæmpedes en af 1. Verdenskrigs få større søkampe mellem den tyske admiral Spees eskadre på fem skibe og en britisk flådestyrke af lignende størrelse. Briterne blev slået, og nederlaget var et stort prestigetab for Storbritannien.

  Læs mere om Coronel